Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Новини    English
Конкурси по програми на Фонд „Научни изследвания“

Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) отправя покана за участие в конкурси по Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ (Петър Берон и НИЕ) и  Национална научна програма „Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука“ (ВИХРЕН).

1. Национална научна програма „Петър Берон и НИЕ“

Целите на програмата са определени в съответната Национална Научна Програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“, приета от МС и в специфичните условия на програмата.

Обща цел на програмата
Общата цел на програмата е да ускори реинтеграцията и кариерното развитие в български висши училища и научни организации на перспективни учени с международно признати научни резултати (Experienced researchers). Програмата ще стимулира развитието на изследователския потенциал в България като необходима фундаментална стъпка за създаването на устойчива научна и иновационна среда и за развитието на конкурентна високотехнологична икономика в България.  
  
Индикативен бюджет на конкурса:
Ориентировъчният бюджет за финансиране на проекти по покана 2019 година е 1 235 000 лв. Той се разпределя между 8 научни панела пропорционално на дела на подадените допустими предложения за съответния панел.
Бюджетът на проектното предложение зависи от продължителността на проекта и може да бъде до 5 000 лв. месечно.

Научни панели:
• Химия (CHE)
• Обществени и хуманитарни науки (SOC)
• Икономически науки (ECO)
Информатика и инженерни науки (ENG)
• Околна среда и науки за Земята (ENV)
• Науки за живота (LIF)
• Математика (MAT)
• Физика (PHY)

Срокът за подаване на предложения е удължен до:  30.09.2019 г. 

Повече информация за програмата, насоки и документи за кандидатстване ще намерите на уебсайта на ФНИ.  
Информацията е достъпна на английски език тук.  

2.  Национална научна програма „ВИХРЕН“

Целите на програмата са определени в съответната Национална Научна Програма „ВИХРЕН“, приета от МС и в специфичните условия на програмата.

Обща цел на програмата:
Националната научна програма “Вихрен” определя целите и принципите на финансиране, предназначено да подкрепи учени с високи постижения:

- Схемата за финансиране на водещи изследователи има за цел да подпомогне учени в етапа на тяхната кариера, при който те са установени лидери в научните изследвания със значителни научни постижения.
- Схемата за финансиране на установени изследователи има за цел да подпомогне учени, които са в процес на организиране на собствен независим изследователски екип или изследователска програма.

Индикативен бюджет на конкурса:
Ориентировъчният бюджет за финансиране на проекти по поканата от 2019 година е 1 500 000 лв., от които 1 425 000 лв. са за финансиране на проекти и 75 000 лв. за оценка на предложенията.
Програмата се изпълнява чрез прилагане на две отделни процедури, съответно за два вида проектни предложения - едното за „установен изследовател“, а другото за „водещ изследовател“.
Бюджетът на предложението зависи от неговата продължителност и се изчислява като максимална сума 265 000 лв. годишно за проект за „Водещ изследовател“ и максимален сума 210 000 лв. годишно за проект за "Установен изследовател" за максимален период от пет години. Бюджетът на проекта ще бъде намален на принципа pro rata temporis при по-кратък срок на проекта.

Краен срок за подаване на проектните предложения: 20.09.2019 г. 

Повече информация за програмата, насоки и документи за кандидатстване ще намерите на уебсайта на ФНИ.

Информацията е достъпна на английски език тук.

Следваща  
Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ