Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Новини    English
Избираеми дисциплини 2018/19, Зимен триместър, задочно об.

ИЗБИРАЕМИ ДИСЦИПЛИНИ

ЗИМЕН ТРИМЕСТЪР 2018/2019

(бакалавърски специалности – задочно обучение)


  • По учебен план през Зимния триместър имат задължително избираема дисциплина студентите от:  
    • ІІ, ІІІ, ІV курс Бизнес информационни технологии;
    • ІІІ, IV курс Информатика;
    • II, ІІІ, IV курс Софтуерни технологии и дизайн;
    • II курс Софтуерно инженерство.
  • Записването става лично и започва от 10:00 ч. на 13.12.2018 г. в каб. 344.

  • Броят на студентите за всяка дисциплина е ограничен.

 

АНОТАЦИИ НА ИЗБИРАЕМИТЕ ДИСЦИПЛИНИ 

1. Нестандартни задачи по алгебра, проф. дмн Нако Начев (30 места, за всички) – 441 с.з.
Курсът предлага методи за решаване на специални задачи по алгебра с повишена трудност. Такива задачи се решават в профилираните паралелки по математика в средното училище. Много често при решаване на алгебрични задачи се стига до уравнение от четвърта степен. Тъй като в училище не се изучават общи формули за решаване на уравнение от четвърта степен то могат да се търсят критерии за решаване на такива уравнения с квадратни радикали. Интересен е и проблемът за намиране на броя на корените на алгебричните уравнения в даден интервал. За постигане на тази цел има всевъзможни методи чрез които се решава проблема. Всички тези въпроси ще бъдат включени в настоящия курс.

2. Фрактална теория на финансовите пазари, проф. дмн Манчо Манев, гл. ас. д-р Асен Христов (30 места, за всички) – 422 ауд.
Пазарите на ценни книжа (акции и облигации), валутните пазари (FOREX) и другите финансови пазари имат една обща характеристика – времевите финансови редове, представляващи функция на цената на финансовия инструмент от времето. Добрият анализ на съответния финансов ред води до правдоподобна прогноза, увеличаваща шанса за печалба при търговията с финансови активи. Без да се подценяват други методи за прогнозиране на цените на финансовите активи – фундаментален, статистически и технически анализ, може да се каже, че фракталният анализ на финансовите редове се отличава с най-голяма простота и ефективност. Целта на курса е запознаването на студентите с фракталната теория на времевите финансови редове – един съвременен и мощен инструмент за прогнозиране на цените на финансовите инструменти. Въвеждат се основни понятия и определения, както за финансовите редове, така и за техния основен природо-математически модел – фракталите. Показва се как могат да се пресмятат индекса на Херст и индекса на фракталност на финансовия ред и как с помощта на тези индекси могат да се правят ефективни прогнози. Като примери са използвани цените акциите на компаниите, влизащи в индексите на Дау Джонс и S&P 500, както и някои основни валутни двойки.

3. Оптимално управление, доц. д-р Георги Костадинов (30 места, за всички) – 435 с.з.
Дава се постановка на задачата за оптимално управление. Излага се необходимият математически апарат: допустими множества от ограничения, изпъкнали функции и техните свойства, функция на Лагранж. Разглеждат се линейни производствено-икономически модели, задачи от линейното и квадратично програмиране. От нелинейното програмиране се изучават: метод на наказателните функции, градиентен метод.

4. Въведение в теоретичната информатика, доц. д-р Христо Кискинов (30 места, за спец. СТД и БИТ) – 603 с.з.
Успоредно с бурното развитие и приложение на компютрите, все по-значима става и науката, стояща зад тези успехи – теоретичната инмформатика. Целта на курса е да се направи въведение в теоретичната информатика. Разгледани са необходими математически основни понятия, теорията на булевите функции, формалните езици и пораждащите ги граматики, както и теорията на абстрактните автомати.

5. Аналогии и обобщения в математиката, проф. дмн Христо Семерджиев (30 места, за всички) – 436 с.з.
Темата се разработва както в елементарната математика, така и във висшата математика. Застъпват се следните въпроси: Обобщени степени. Аналози и обобщения на биномата формула на Нютон. Формули за диференциране на Лайбниц. Класически неравенства за суми и интеграли. Обобщени прогресии. Аналогии между триъгълник и тетраедър. Херонова формула за триедри. Обобщени формули за лица на четириъгълници. Вариации на тема метод на Нютон. Алгебрично, тригонометрично и експоненциално интерполиране. Едновременно намиране на всички корени на алгебрични, тригонометрични и експоненциални полиноми. Аналози и обобщения на алгоритъма на Хорнер. Аналози и обобщения на детерминантата на Ван дер Монд. Предназначена за всички студентите от ФМИ. Особено полезна за специалността Математика и информатика. От тази избираема дисциплина следват множество теми за дипломни работи.

6. Въведение в маркетинговите изследвания, доц. д-р Христина Кулина, гл. ас. д-р Десислава Войникова (30 места, без спец. БИТ и БМ) – 536 к.з.
Курсът въвежда основни понятия от областта на маркитинговите изследвания и принципите на обработка на емпирични данни. Запознава с основните възможности на софтуерния пакет SPSS за въвеждане, кодиране, типове данни, формиране на извадки, графично представяне и начален анализ на данни. Хипотези. Включва изследване на типа на разпределението, изследване на различия, построяване на линейни регресионни модели и оценки, провеждане на факторен и клъстерен анализ. Основната част е посветена на моделирането на данни за маркетингови изследвания чрез класификационни и регресионни дървета и прогнозиране. Изучаване на потребителските предпочитания с разглежданите методи. Предвижда се обучение на студентите чрез разработка на групови курсови задачи и проекти с реални данни.

7. Математически аспекти при описанието на природни системи, доц. д-р Христо Димов (Физ. ф-т на СУ), гл. ас. д-р Павлина Атанасова (30 места, за всички) – 433 к.з.
Още от времето преди Нютон, сегашната технологична човешка цивилизация се опитва математически да моделира природата във всичките й аспекти (включително и динамиката на обществата). В една или друга форма, стремежът винаги е бил да се построи симулативен модел (сега компютърно симулиране), с цел извличане на информация за бъдещите или минали динамични състояния на системите, в най-общ смисъл - от предсказване динамиката на финасовите макро-потоци в световната банкова система, през траекториите на космическите апарати, до космологичното разширяване на Вселената. В сегашния етап на университетското образование в България (а и в Европа) се поставя акцент на едната част от познанието - приложната информатика. Пренебрегват се математически познания, които биха ни дали възможност да вникнем по-дълбоко в природата на процесите и явленията във всемира и които ни дават инструмент за компютърно симулиране на така важни модели на еволюционни системи. По-дълбоката математика би ни дала апарат за по-високо квалифицирана работа не само в абстрактните области на познанието, но и най-вече в областта на приложната информатика, приложната икономика, банковото дело, моделиране на обществата и т.н.

8. Програмиране в среда Arduino за напреднали, доц. д-р Светослав Енков (30 места, за всички) – 547 к.з.
Целите на курса са студентите да придобият допълнителни познания за програмирането на 8-битови микроконтролери Atmel AVR в среда Arduino и да се запознаят с принципите на създаването на по-сложни схеми и устройства с тези контролери. Arduino e платформа за електронно прототипиране с отворен код, базирана на гъвкави и лесни за използване хардуер и софтуер. Системата общува със средата, получавайки сигнали от множество сензори и датчици и може да взаимодейства с нея, контролирайки светлини, дисплеи, двигатели и други устройства. Микроконтролерът в платката се програмира с Arduino език за програмиране (базиран на Wiring и подобен на С++) в развойна среда Arduino (базирана на Processing). За нуждите на курса са осигурени платки Duemilanove и Mega2560, както и множество сензори, дисплеи, бутони, шасита, серво механизми и прототипни платки, с цел практическото усвояване и прилагане на получените знания.
Изисквания – основни познания по програмиране на С++, начални познания по електроника и електротехника (от курса по Физика в средното училище). Не се предвижда да има входен тест. Предимство имат посещавалите първата част на курса („Програмиране в среда Arduino“). Курсът завършва с разработка и защита на индивидуален проект (схема и програма на устройство с Arduino) и текуща оценка. Дисциплината е предназначена за студентите на ФМИ от всички специалности и курсове, но се препоръчва на студентите от специалност Информатика след 1-ви курс (при взети дисциплини Програмиране и ООП, както и Компютърни Архитектури).

9. Моделиране и създаване на шаблони за справки с JasperSoft, проф. дмн Георги Тотков, док-т Милен Близнаков (30 места, за всички) – 434 к.з.
Курсът представя знания в областта на аналитичния софтуер и генериране на шаблони за справки с помощта на JasperSoft. Студентите ще придобият умения за създаване на доклади и справки-репорти чрез компоненти като таблици, карти, диаграми и други специализирани визуални елементи, които са достъпни в използвания софтуер. Изгледът на справките може да бъде експортирани в различни видове формати като HTML, PDF, DOC, EXCEL и други. С помощта на заявки могат да бъдат достъпвани различни източници на данни за репортите като релационни бази данни, NoSQL, CSV, JSON, XML. По време на курса ще се представи приложение, демонстриращо уеб-услугите (REST) на JasperSoft за достъп и генерирането на вече създадени шаблони. Необходими са базови познания по SQL.

10. Класификатори в машинното обучение с Python и C++, доц. д-р Елена Сомова, гл. ас. д-р Георги Пашев (30 места, за всички) – 533 к.з.
В дисциплината се покриват основни понятия в областта на класификатори и дървета на решенията в областта на машинното обучение, компютърната лингвистика и изкуствения интелект. Разглеждат се основни алгоритми за построяване на класифициращи дървета, базирани на статистически методи. Обясняват се величини от статистиката, релевантни за областта, като информационна печалба и ентропия. Обучаваните се въвеждат в програмирането с Python. Представят се примери за построяване на класифициращи дървета с готови библиотеки в Python и C++.

11. Оформяне и презентиране на дипломни и научни работи, доц. д-р Станка Хаджиколева, проф. дмн Снежана Христова (30 места, за всички) – 535 к.з.
Основната цел на курса е да се подготвят студентите да оформят и презентират дипломна работа, както и научни разработки. Студентите ще бъдат запознати с цялостния процес на провеждане на научни изследвания и презентиране на научни резултати. Последователно ще се разглеждат всички етапи по разработване на дипломна работа – проектиране, провеждане на изследването, оформяне на дипломна работа и презентация. Допълнително ще се представят и въпроси, свързани с научно писане, стандарти за цитиране и изготвянето на библиографски справки. Накратко ще се представят някои от основните софтуерни приложения, използвани при писане на дипломни работи и научни трудове, и за изготвяне на презентации. Ще бъдат създадени шаблони за оформяне на дипломни работи, на научна статия и на дисертационнен труд. Специално внимание ще се отдели и на работата с научни бази данни, наукометричните показатели и световната система за рефериране, индексиране и оценяване, които са необходими на студенти, с интереси за изследвания извън рамките на университетския курс за бакалаври. В края на курса всеки студент ще създава личен профил в професионална мрежа (LinkedIn, ResearchGate, Mendeley и др.).

12. Валути и валутни сделки, доц. д-р Елена Сомова, хон. ас. Светлозар Гледачев (30 места, за всички) – 232 с.з.
В съвременния глобален свят, връзките между държавите се улесниха, пътуванията станаха масовост. Българинът има възможност да пътува безвизово. Това налага използването на редица световни, но и непознати валути. Покупката и продажбата на валута не е най-важното нещо. Малко хора знаят, че от валутите може да се печели. Те са вид бизнес и като еманация има валутни борси. Но преди да се разбере как се търгува и как се печели, трябва да се знае как, защо и какво е наложило валутите, тяхната еволюция и пазари. Валути, пари, валутни курсове, борси. Повечето хора ги знаят като понятия, но не разбират техния смисъла, а от тук и страхът от непознатото. Това не им дава възможност да разберат правилно процесите в икономиката и финансите, зависимостите и взаимовръзките, икономическите закони и следствията, кое от кое произлиза, каква цел има, за какво служи. В курса се разглеждат основните понятия в исторически и методологически план; същността на категориите и процесите; паричните потоци на национално и световно ниво; много практически примери с факти, правила и изключения; борсови игри, анализи и стратегии.

13. Съвременни уеб технологии и приложения, доц. д-р Елена Сомова, гл. ас. д-р Силвия Гафтанджиева (30 места, за всички) – 346 к.з.
Основната цел на курса е да запознае обучаемите със съвременните уеб технологии с широко приложение, които представляват следващата фундаментална промяна, в това как се създават уеб сайтове и по-важното, как хората си взаимодействат с тях. Централно място при изучаването заемат ключови технологии, свързани с Уеб 2.0 и Уеб 3.0 (семантичен Уеб). Обхванати са и въпроси, отнасящи се до уеб достъпността. Особено внимание е отделено на уеб технологиите и съответните приложения за: съвместно създаване на електронни ресурси; работа в група; разработване на блогове, уикита, подкастове, е-портфолио; семантично търсене; маркиране, социално поставяне на отметки и др.

14. Управление на сигурността и защита на приложения в облака, доц. д-р Станка Хаджиколева, док-т Неделчо Андонов (30 места, за III и IV курс на спец. И, БИТ, СТД и СИ) – 432 к.з.
Учебната дисциплина е фокусирана върху изучаване на добри практики за разработване на сигурни уеб приложения в облака. Цел на обучението е запознаване с основните принципи за повишаване на сигурността, сигурно съхранение и предаване на сензитивни данни. Последователно се разглеждат хеширане и криптиране на данни, защита от SQL injection атаки, защита и изолиране на live/staging/test/dev средите, защита от XSS и CSRF атаки. Дискутират се добри практики и съвети за конфигуриране на облачната среда. Специално внимание се обръща на защита и съхранение на лични данни.

15. Апроксимации и синтез на антени в програмната среда Mathematica, проф. д-р Николай Кюркчиев (30 места, за всички) – 531 к.з.
Целта на курса е запознаване с някои подходи за апроксимиране на функции и точкови множества в равнината с алгебрични и тригонометрични полиноми относно хаусдорфово разстояние. Разнообразни са приложенията, които намира тази теория в областта на антенно-фидерната техника и синтез и анализ на антенни решетки и филтри. За практическото прилагане на методите, съществено ще се използват възможностите на програмната среда MATHEMATICA. В тази връзка, на обучаваните се предоставят специализирани модули за: намиране на най-доброто приближение и елемента на най-добро приближение в хаусдорфов смисъл (страничното ниво на излъчване на диаграмата на насоченост); графично изображение на моделираните диаграми на излъчване на процепни антенни решетки; процедури за пресмятане на амплитудите на възбуждащите токове в излъчвателите; пресмятане на енергетичните характеристики; синтез на импулсни функции и Фуриеров анализ. Предложената софтуерна реализация, успешно допълва съществуващите модули в споменатата програмна среда. Особено внимание се отделя на разработване на софтуерни инструменти в цитираната програмна среда. На студентите се предоставят (в pdf формат) оригинални, съвременни изследвания на съществуващите резултати по тази тема, например монографичното изследване „Approximation and antenna and filters synthesis“ с автори А. Андреев и Н. Кюркчиев.
Студентите трябва да знаят основния материал по Приложна математика, както и на елементарно ниво - работа в програмната среда MATHEMATICA.

16. Визуално програмиране с Processing, проф. д-р Антон Илиев, ас. Виктор Матански (30 места, за всички) – 246 к.з.
Курсът има за цел да затвърди основните принципи в обектноориентираното програмиране чрез използването на визуалната програмна среда на Processing (http://processing.org). Ще се разгледат различни програмни стратегии и техники зад компютърните симулации на природни системи. С решаването на практически задачи ще се изяснят основните математически принципи изграждащи физичния свят и как те могат да бъдат приложени в дигиталната сфера.

17. End-to-end JavaScript приложения, проф. д-р Антон Илиев, ас. Павел Кюркчиев (30 места, за всички) – 446 к.з.
Целта на курса е да се разгледат възможностите за създаване на RESTful услуги с помощта на JavaScript, както и да се поставят основи в изграждането на single-page applications с широко използвания framework Angular 2. По време на курса ще бъдат разгледани следните технологиите: MongoDB – работа с нерелационни бази от данни. Запазване, намиране и индексиране на данни и документи; ExpressJS – създаване на RESTful услуги; Anuglar 2 – изработване не single-page application; NodeJS – създаване на опростен сървър. Курсът е подходящ за начинаещи, които имат основни познания за работа с JavaScript и с бази от данни (за предпочитане са нерелационни бази от данни). Среда за разработка: Visual Studio Code 2015.

18. Обектно-ориентирано програмиране с Delphi, проф. д-р Христо Крушков, гл. ас. д-р Мариана Крушкова (30 места, за всички) – 532 к.з.
Курсът има за цел да запознае учащите се с методите и средствата на обектноориентирано програмиране на основата на езика Object Pascal и визуалната среда за програмиране DELPHI STANDARD както и да създаде практически умения за изграждане на обектова йерархия при решаване на конкретни проблеми. Специално внимание се отделя на следните теми: основни концепции в ООП; наследяване на класове; херметезация (капсулиране) на обекти; полиморфизъм; работа с визуални компоненти. Очакваните резултати след завършване на избираемата дисциплина е, че обучаемите трябва да могат да проектират и програмират с помощта на средата DELPHI STANDARD на базата на основните концепции на ООП. Общата продължителност е един триместър с 6 часа лекции в компютърна зала с цел възможност за индивидуално разглеждане и актуализиране на примерни програми в DELPHI среда. Знанията се оценяват чрез практически изпит на компютър върху разгледания материал. Необходими предварителни знания. Предполага се, че студентите имат основни познания по информатика и програмиране на базата на Pascal.

19. Дигитален маркетинг и SEO Оптимизация, доц. д-р Тодорка Терзиева, хон. ас. Николай Чочев (30 места, за всички) – 146 к.з.
Курсът ще Ви предостави знания и умения в областта на дигиталния маркетинг и SEO оптимизацията. Той ще Ви запознае подробно с най-известните и често използвани социални мрежи и трикове, предоставяйки ви всички необходими знания за правилното управление на социалните ви профили и онлайн инструменти. По време на курса ще успеете да изградите подходящо онлайн присъствие в Google и другите търсещи машини за Вашия бизнес или уебсайт. Ще можете да изграждате Facebook/Adwods реклами, които да повишат значително посещенията и ангажираността на Вашата онлайн аудитория. Ще се научите как да създавате и оптимизирате Youtube видеоклипове, как да ги рекламирате и разпространявате. Ще се запознаете с възможностите, които LinkedIn ви предоставя за професионалното представяне на Вас и Вашия бизнес. Всеки от курса ще се научи да прави основна on-page оптимизация на един проект и да работи по ежемесечна off-page оптимизация. Предполага се, че обучаемите имат основни познания по информатика и уеб програмиране.

20. Видеопродуциране, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Ангел Генков (30 места, за всички) – 546 к.з.
Дисциплината ще запознае студентите с основите на видеографията. Ще се разгледа подробно целият процес, обхващащ създаването на видео от различен тип (например, рекламни, събитийни, музикални видеа и късометражни филми), начините им на заснемане и успешното им рекламиране. Ще бъде обърнато внимание върху подбора на техника и ключовите моменти от заснемането, видео обработка, оцветяване, озвучаване и рекламиране в медиите. Също така, те ще се запознаят с видео обработващи програми, а видео обработката ще се извършва основно с Adobe Premiere Pro CC 2017.

21. Интелектуална собственост в интернет, доц. д-р Иван Шотлеков, хон. ас. Владимир Вълев (30 места, за всички) – 233 с.з.
Интернет стана неделима част от човешкия живот и наред с многото предимства използването му носи и проблеми от правно естество. Една част от тях е свързана с даването на възможност на определен продукт да достигне до хора, които не могат да си позволят оригинала или пък изобщо не биха си го купили. По този начин разходите за законния собственик са неосезаеми. Този факт налага все по-голямото внимание да се отделя на авторскоправната защита на съдържанието на интернет сайтовете, с цел избягване на недобросъвестни практики в това отношение, извършвани от трети лица.
Във всяко едно човешко общество материалните блага са обект на защита. След индустриалната революция обаче се оказва, че има и нематериални блага, които се нуждаят от защита.
Нематериалните блага са обект на отношения, защото те се обективират по начин, по който да могат да бъдат възприети и от други лица, различни от техните създатели, те имат икономически потенциал, който се реализира при използването им. Техен автор е лицето, в резултат на чиято творческа дейност те съществуват. Интелектуалната собственост представлява всички онези творения на човешкия ум /изобретения, творби, ноу – хау/, които му дават конкурентно предимство. С други думи интелектуалната собственост обхваща всички онези произведения, които са резултат от човешки знания и идеи защитими от закон: такива са търговските марки, патентите, авторските права и търговските или промишлени тайни.
За целта в лекционния курс ще бъдат представени особеностите на т.нар. интелектуална собственост в интернет.

22. Бизнес приложения за Интернет, проф. д-р Минчо Сандалски (30 места, за всички) – 534 к.з.
Целта на избираемата дисциплина е студентите да овладеят необходимите теоретични знания и практически умения за клиентско и сървърно програмиране в глобална мрежова среда, използвайки софтуерни инструменти като HTML, PHP и MySQL за разработване на Internet – приложения. Особено внимание се обръща на проектирането, реализирането и използването на информационни системи и бази данни, коитo се създават със системата за управление на релационни бази данни MySQL. Изучават се и се прилагат основните средства за програмиране чрез сървърния език PHP. Изяснява се механизмът на взаимодействие с приложението Web-сървър Apache. Крайният резултат от занятията по тази избираемата дисциплина се състои в създаване на цялостно бизнес приложение като динамичен Web-сайт на базата на архитектурата клиент-сървър. Този резултат се прилага за разработване и защита на собствен проект, чрез който се оформя крайната оценка.

Следваща  
Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ