Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Новини    English
Студент от ФМИ със свои филми на престижни световни кинофестивали

Ангел Генков е студент четвъртокурсник във Факултета по математика и информатика и същевременно работи като системен администратор към звено „Учебни компютърни зали“ на ФМИ. Повече от 6 години се занимава с правенето на видео филми – заснема, монтира, режисира. Филмите са с различен характер – реклами, музикални и корпоративни видеа, или пък видеа свързани с определени събития (сватби, балове, празници в нощни заведения, конференции и др.).

Понастоящем е насочил енергията си в късометражното кино, като неговите видеопродукти от последната година са гледани над 10 млн. пъти, а късометражните му филми в момента обикалят световните фестивали. Преди две седмици се завърна от Берлинале (Германия), в който участва с 2 филма, като единият от тях имаше официална прожекция. Филмът се казва „Пътят към страстта“ и е плод на проведеното през септември 2018 г. в гр. Добрич състезание – Dobrich Filmchallenge. Там екипът печели първо място, а филмът беше избран сред 100-те български късометражни филма, които да представят страната ни на Берлинале.

Друг филм на Ангел Генков, който беше селектиран на Берлинале, се казва „Живот в първо лице: Монолози в мрака“. Той е посветен на темата за себеоткриването и смисъла на живота, който водим. Заснет е през лятото на 2018 г. и е имал официална прожекция в Пловдив. Филмът получава покана за участие и във фестивала в Кан, Франция, където е преминал първия селекционен кръг.

И двата филма участват в множество фестивали, като в момента „Монолози в мрака“ има прожекции в Италия, Франция и Канада. Другите му късометражни филми, които са доста по-кратки, вече имат над 200 прожекции за миналата година, както и множество награди от конкурси в цял свят.

В момента А. Генков работи по следващия си филм, който се очаква да бъде готов през лятото. Той отново е насочен към тези психологически аспек ти на личността, свързани с вътрешните дилеми, емоционалната зависимост към хора и себеоткриването. Планирани са отново няколко прожекции из България и участие в различни фестивали.

Ангел Генков изказва благодарността си към хората, които са участвали в заснемането на филмите, защото организирането на една такава продукция изисква добра екипна работа. Той е признателен на Факултета по математика и информатика и на Пловдивския университет за подкрепата, която му е оказана в осъществяването на тези идеи.

Негови филми могат да бъдат гледани в официалните канали: Youtube: Angel Genkov; Vimeo: Angel Genkov; Website: www.angelgenkov.com

Редакцията на в. „Пловдивски университет“ му желае много здраве и успехи във всички начинания!

Тильо Тилев

Препечатано от Вестник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, бр. 1-2, 26.02.2019, стр. 2

Следваща  
Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ